Delft, Den Haag en Scheveningen

Vanuit de drukke hoofdstad Amsterdam reist u met confortabel vervoer door het rustieke Hollandse landschap naar het bekoorlijke stadje Delft. Hier werden onder anderen de beroemde schilder Jan Vermeer en de filosoof en rechtsgeleerde Hugo de Groot geboren. We wandelen langs mooie grachten naar de Oude Kerk, waarbij u de indruk krijgt zelf in een schilderij van Vermeer te zijn terechtgekomen. In porseleinfabriek “De Koninklijke Porceleyne Fles” kunt u zien hoe volgens een eeuwenoude methode het beroemde Delfts Blauw wordt gemaakt. In de Nieuwe Kerk bevinden zich de grafkamers van de familie van Oranje-Naussau.

De Haag is de zetel van parlement en regering. Bovendien zijn belangrijke internationale instellingen als het Internationale Gerechtshof hier gevestigd. Dit Internationale Gerechtshof houdt kantoor in het Vredespaleis, dat op initiatief van de Russische tsaar Nicolaas II is gebouwd.

In de gotische Ridderzaal opent het staatshoofd, Koningin Beatrix, iedere derde dinsdag van september het nieuwe parlementaire jaar. Vanuit haar werkpaleis aan het Noordeinde rijdt zij dan met de Gouden Koets naar het Binnenhof, waar de Ridderzaal is.

Scheveningen is nu deel van Den Haag. Deze oude badplaats heeft een indrukwekkend strand, waarlangs het fameuze Kurhaus staat.

Duur van de excursie (vertrek van Amsterdam en terugkeer naar Amsterdam): 9 uur.